All english written articles have English article tag and lays under horizontal line. First part is written in Czech.

čtvrtek 19. ledna 2012

Sled myšlenek / Czech only article

(za chybějící čárky a háčky se omlouvám celý text je napsán na Univerzálu)
Nemam co delat a sedim prave ve skole na chodbe na lavecce. Solitare sem hral uz 4x, nutno dodat ze sem vyhral jen jednou a to mam uz svoji strategii, kterou stale opakuji. Nikdy bych nerekl ze nekdy pudu do skoly dobrovolne navic, ale dnes pokud to vyde tak by vse melo byt fajn. Cekam na pana XYZ co sem ho mel na XYZ. Domluvil sem si s nim setkani ale zda se ze na me zapomnel. Dosahl jsem take jineho poznatku. Zitra je zde den otevrenych dveri. Budou tu predvadet neco s kinectem tak se tady planuju zastavit a poptat se jesti neni nahodou skolni. To by se mi naramne hodilo pro zvb 2.nemusel bych si ho kupovat, dosahl bych tiho co jsem potreboval a jeste by se to dalo zneuzit ve skole v nejakym predmetu. To je jedna z nejlakavejsich predstav na vs, moznost provadet primo ve skole takpveto veci i nad ramec vyuky. Nedovedu si to treba na stredni predstavit. Pokud ovsem skolni nebude tak se jiste pude nejak domluvit, vypadali ti dva jako doktorandi, nu uvidime. Minuty ale dale plynou. Asi si zahraju soliter jeste jednou. Ano jdu na to. Tak jsem prohral, opet! Je to dnes nejake zaklete. Tlakova nize v oblasti baltu a okluzni fronta od nemecka delaji obcas divy. Uz je to vazeni 52 minut. Nechce se mi tu cekat, ale zase mu to chci vytmavit, ze se na me vykaslal pokad ovsem vubec dorazi... Asi uz hrat nebudu, bude to tak lepsi, ikdyz se musi uznat ze pak cas utika docela uspokojive rychle. As si zacnu nosit neco na cteni. Nejakou peknou knihu, ale nevim jakou a jestli by me to vubec vydrzelo. Asi jo musela by to bjet dobra kniha co by me bavila. To bych potom trebas I ve skole byl o pul hodiny drive jen abych se dozvedel jak to pokracuje :-) hodina je v haji a on nikde. Myslim ze mel jeste nekoho po tom. Tak pockam do ctvrt a pak du! Je deset. Uz me to strasne nebavi. Soliter je pravda resenim ale uz ho hrat nechci. Bublinky praskacky me nezabavej ale zkusim je... Jde se n bubli-bubli. Tak a jsem opet zpet bodu mam 300. To je docela malo, uz sem videl lidi (charu a amber) co dokazali pres 500 pri kazde hre. Nevim proc mi tadle hra nejde asi protoze praskam bublinky prakticky bez planovani toho kam to spadne. Tak a je ctvrt a ja se balim!

sobota 14. ledna 2012

XNB soubor a základní informace / XNB file basic information

Před časem (rozuměj včera) jsem dostal najednou neodkladnou potřebu pro editor na ŽvB 2 vědět jak dostat informaci z XNB souboru co je zač. Zda-li je v něm uložena textura, nebo model a podobně. Naštěstí je dostupná jakási dokumentace formátu tohoto souboru ZDE všechno se zdálo být docela snadné pěkně jsem si plánoval jak soubor načtu, podívám se pro co je (windows, mobil, xbox) pro jaký je určen profil (HiDef, Reach) a potom konečně to po čem jsem nejvíc toužil, co je vůbec zač. Ale ejhle. Nemělo to být tak snadné a taky že nebylo (doteďka jsem na zjištění této informace krátkej). Cože to že jsem selhal? Může za to něco co se jmenuje ,,Xbox XMemCompress API". O této skoro až mystické věci se nikde nic nedozvíte. Naštěstí takto nejsou ošetřeny soubory vždy. Pouze v realise modu. Takže skoro vždycky jsem schopnej dostat základní informace. To pro začátek snad i stačí. Kompletní kod jde stáhnout TU.Jedná se jen o třídu co si sama informace ze souboru vycucne a potom je má v sobě uložený. Jak se to dá snadno použít je ukázáno v tom pragramu. Snad to pro někoho bude užitečný.



Tomorrow I was working little bit on my game editor for ŽvB 2. And I want to get some information about XNB files before loading them. Fortunatelly there is file format specification and it can be downloaded from HERE. With this I am able to get target platform (Windows, Mobile, XBox), profile (HiDef, Reach), version and if file is compressed od not. Main information I am seek for is type of the sousce file. If it si texture or model or something else. Unfortunatelly this information is in most situations compressed by some mysterious alogithm called ,,Xbox XMemCompress API". About this anything can't be found on the Internet. So I have written helper class that reads these basic information. It can be downloaded from HERE. I hope that can be usefull.

pátek 13. ledna 2012

Konzumní děti (dokument) / Czech only article

Shlédl jsem dokument ,,Konzumní děti" kdo by taky chtěl tak odkaz je ZDE. Je to velmi zajímavý dokument o tom jak mají americké ale taky už i české dětičky reklamou vymytý mozek. U některých praktik se mi dělalo docela nevolno kupříkladu u toho jak pořádají pro dětičky oslavu jen proto aby jim nutili svoje produkty a aby zjistili co se dětem líbí, nepřekvapilo by mě kdyby si za to nechávali ještě zaplatit. V některých věcech jsem i trošku viděl svého pana bratra, který jedno léto vyžadoval kupování jedné zmrzliny protože sbíral jakési body a taky o ty body hrál na internetu. Nutno podotknouti že já se necítím být ovlivněn reklamou a značkami. Nepotřebuji mít vše ,,i", tedy iPočítač, iMobil, iSluchátka... Kdo mě kdy viděl jak si jdu po ulici v izolepou poslepovaných sluchátkách které mají konektor 4x přepájený (alespoň k něčemu mi ta střední škola je), nevidím důvod proč bych je měl vyhodit když hrají více než uspokojivě. Taky když se podíváte na moje ošacení tak se musí  usoudit že se mnou modní styly necloumají. Vlastně mi jedna malá holka co jí je asi tak 14 (kdo zná Verču z žvb) že bych měl tudle bundu teda vyhodit a koupit si nějakou značkovou, třeba tu co má ve znaku tu fajfku. Myslím že je taky nutné poznamenat že tento dokument mi doporučil Tomaash a děkuji mu za to.

čtvrtek 12. ledna 2012

Esej do Sociální psychologie / Essay to social psychology

Zkouškové období v plném běhu a s tím taky konec mého oblíbeného předmětu sociální psychologie. (docela prapodivný předmět pro informatika nespa) Jako závěrečnou práci jsme měli napsat esej o libovolném tématu co se probíralo na cvičení. Tak jsem ji tedy napsal jak jinak než v poslední možný den a hned po vytisknutí sem letěl na trolejbus abych ho stihl. Pokud by měl někdo zájem tak si to tady může přečíst: ZDE ale pozor jen pro otrlé kterým nevadí chybějící čárky!



Exam period is in progress and also end of my favourite subject Social Psychology. As a final work we have to write an essay with theme for lessons. Because essay is written in czech (and I haven't time to rewrite it into english) so you haven't chance to read it. I am realy apologize for this. Maybe you can try to use google translator.

úterý 10. ledna 2012

ŽvB 2 - aneb cože to vlastně je/ ŽvB 2 - what the hell is this?

Ano na Nový rok jsem tady slíbil že se rozepíšu co je to vlastně ŽvB 2 a co od toho čekávám. Konečně jsem se dokopal k tomu něco o tom napsat, ikdyž to před chvilkou vypadalo že budu psát o něčem jiným.
ŽvB 2 by měla být jakási náhrada za ŽvB 1 (www.zvb.cz) což je projekt postavený na stařičké hře Ultima Online. Dnes a je to smutné už bohužel ručně malovaná hra s 2,5D rozhraním nepostačuje nárokům mládeže. Jakmile to není 3D a nemá to skvělou grafiku tak je to ihned odpad. Proto se zrodil už v září roku 2008 nápad že by bylo vhodné myslet na budoucnost a postupně si dělat zadní vrátka. Původně jsme si (spolu s Alexejem) mysleli že zvládneme udělat nějaký počátek a předložit jej jako dárek už do vánoc. V té době bylo v plánu udělat velkou síň (myšlena ta síň z Bradavického hradu z HP, ostatně vše co dělám je HP) ale cíl se postupně přetransformoval na pouze jakousi chodbu, kde by bylo možné ukázat spoustu věcí a představit možnosti. Dnes se píše rok 2012 a jak vidno do těch Vánoc sme to nestihli :-) Dnes jsem již bohužel sám. Našel jsem si sice spojence Junita, který mi dodal několik pěkných modelů které jsem použil ale ten jak se zdá už taky nemá tolik času. Pokusím se zde popsat česky i englicky jak jsem k jednotlivým částem dospěl, co jsem si kde vypůjčil a na co jsem přišel sám, snad to někomu pomůže. České zdroje neexistují vůbec (ikdyž je pravda že jsem našel jeden článek co mi pomohl přidat háčky a čárky...) bez engičtiny se tedy neobejdu vůbec. Jako základ jsem použil XNA a také InnovativeEngine od Seana Jamese. Docela jej doporučuju pro všechny kteří se chtějí takovéto věci naučit protože je zcela nehotový a vše si musíte dopsat sami a hlavně a to je to nejlepší celý je psán jako tutoriál, takže se snadno pochopí co a jak funguje. Taky jsem napsal pár věcí z jeho knihy, ta je taky dobrý zdroj informací. Pokud by se ale někdo rád přidal a s něčím s čímkoliv pomohl nebo by se chtěl optat tak mi určitě napište! A jako pokaždé se trošku musím vytáhnout tentokrát videem s implementovanou fyzikou JigLibX (je dole pod englickým článkem)



At New Year's day I have promised to tell you something about ,,ŽvB 2". ŽvB 2 is name of project based on todays project called ŽvB 1. And ŽvB 1 can be called as Harry Potter shard and therm shard is something like game sever of Ultima Online :-) Basicly is world of Harry Potter in Ultima Online. For young generation is Ultima very old game. Anything without 3D and cool effects and much blood is boring and ugly. At September 2008 an idea comes to me. I want to transfer ŽvB 1 to 3D world for future use. At this blog I try to write some articles about some parts of my Engine that I am writing. I have choosen XNA and as basic skeleton is used Sean Jame's Innovative Engine. Great thing about this engine is that is written as tutorial, so you can simply understand to all things in it. I have also implementend couple of thing from his book and tryed to improve them. Nowadays I am alone in this task. If anyone of you want to help me be suer to contact me!
And as last time there is my video with implemented JigLibX XNA physic library:

neděle 1. ledna 2012

A zejtra do školy / And back to school again

A je to tady, opět zítra do školy. Sice jen jako každé pondělí jen na psychologii ale bude to bohužel poslední přednáška. A pak by bylo vhodné se asi už i začít učit na zkoušky. Asi si uklidím pokoj, napíšu 3 hry a vyřeším všechny návrhy co na žvb mám :-) A jako ukázku toho jak úspěšně odolávám učení může být třebas todle vídeo ze ŽvB 2 co sem před chvilkou natočil. (je dole pod englickým příspěvkem) Co to je ŽvB 2 a o co se snažím popíšu později.



Today ends Christmas and New Years vacation :-( And again tomorrow back to school. Credit week is here and also examination part of semestr. It should be good to begin preparing for exams. But as we all now everythnig  is better than learning :-) As a example of my procrastination is video I have taken today. I am finally add physics JigLibX engine to my project ŽvB 2. But about my project I will speek later. Here it is: